Yeni nesil YouTuber olmak istiyor


Son günlerde yeni nesil üzerinde pek çok araştırma yapılıyor. Yapılan bu araştırmalar genel olarak toplumun gelecekteki eksenini ne üzerine oturtmak istediğiyle alakalı. Yani çocuklara, ileride yapmak istedikleri iş, edinmek istedikleri meslekler hakkında sorular yöneltiliyor.

Alınan cevaplar ise son derece ilginç. Bu sorular günümüzden bir 10 sene önce sorulmuş olsaydı, belki alınan cevaplar da doktor, mühendis, öğretmen gibi klişelerden oluşabilirdi. Fakat günümüz şartları, çocukları sosyal medya uzmanlığı, YouTuber, Instagram fenomenliği gibi ilginç mesleklere yöneltmiş durumda.

YouTuber olmak kolay

Çocukların genel olarak YouTuber olmak istemesinin temel nedeni ise, gayet basit. Günümüzde bir YouTube kanalı açmak, sosyal medya hesabı oluşturmaktan bile kolay. Tek tıkla kanalınızı açabiliyor ve yüklediğiniz videolar ile milyonlarca izleyiciye ulaşabiliyorsunuz. Üstelik bu sayede hiç de fena sayılmayacak paralar da kazanıyorsunuz.

Çocukları YouTuber olmaya iten şey ise, YouTube’da bulunan ve milyonlarca izleyiciye ulaşan kanalların çektiği kalitesiz içerikler. Doğal olarak çocuklar bu içerikleri izledikten sonra, “bunda ne var, ben bundan iyisini yaparım” hissiyatına kapılıyorlar.

Hal böyle olunca, çocuk ortaya 20TL’lik bir sermaye koyuyor ve aldığı webcam ile ilk YouTube videosunu çekmeye başlıyor. Aslında bu iş için webcam’e bile gerek yok. Orta halli bir kameraya sahip, akıllı telefonunuz varsa, video çekmemek için önünüzde de bir engel yok demektir.

YouTube kalitesiz videolar ile doldu

Her önüne gelen YouTube kanalı açmaya başlayınca, sizin de tahmin edebileceğiniz üzere işin cılkı çıktı. En son geçtiğimiz günlerde bir kız çocuğunun, lahmacuncudan hamburger sipariş ettim şeklinde saçma bir videosuna denk gelmiştim.


İşin garip yanı bu tarz saçma videoların yüzbinler tarafından izlenmesi. Resmen ağlanacak halimize gülüyoruz. Hayır, bu tarz videoların izlenme sayısının artması YouTube’un iyiden iyiye video çöplüğüne dönüşmesine neden olmuş durumda.

Açıkçası, YouTube yetkililerinin belli yaşın altındaki kullanıcıların kanal açmasını engelleyecek bazı önlemler alması gerekiyor. Bu tarz önlemler almasalar bile, kanal açmayı biraz daha resmi kriterlere bağlamak, geleceğimiz açısından çok daha sağlıklı olabililir.

YouTube’da moda hızlı değişiyor

Günümüzde bazı şeyleri çok hızlı tüketir olduk. Örneğin yeni bir şarkı çıktığında onu defalarca ardı ardına dinleyip kendimizi o şarkıdan soğutur hale getirebiliyoruz. Aynı şey YouTube’taki videolar için de geçerli.

Hele ki bir video ilgi görmesin. Hemen taklitleri yapılmaya başlıyor. Bunun en basit örneği oyun kanalları diyebiliriz. Küçük yaşta bir çocuğun oyun oynarken verdiği küfürlü tepkiler bir anda çok fazla izleyiciye ulaşmıştı.

Bu ilgi aynı yaş grubundan diğer çocukların da dikkatini çekti. Sonuç olarak onlarca Ali oyunda, Veli oyunda, Can oyuna girmek üzere şeklinde kanallarla karşılaştık. Şimdilerde ise bu tarz kanalların eskisi kadar izlenmediğini görüyoruz. Bu az da olsa umut vaat edici bir durum.

Bilgilendirici içerikler çok az

Az önce de belirttiğimiz üzere, YouTube adeta bir video çöplüğüne dönüşmüş durumda. Şöyle bir girip sitede biraz gezinmeye kalktığınızda, hiç bir bilgi vermeyen, dahası hiçbir işeye yaramayan binlerce video ile karşılaşıyorsunuz.

Üstelik ülkemizde bir de trendler köşesi var ki görmeyin gitsin. Ne kadar işe yaramayan video varsa trendler köşesinde toplanmış durumda. Yok Ali’nin Veli’ye reaksiyonu. Veli’nin buna cevabı. Can’ın Ali ve Veli atışmasına tepkisi vs. vs. Yani kısacası YouTube ülkemizde bambaşka bir konuma gelmiş durumda.

Peki bu olumsuzlukların yanı sıra bilgi veren kanallar hiç mi yok? Elbette var. İşin garip yanı ise bu kanalların diğerleri kadar umursanıp, takip edilmiyor olması.

Sadece YouTube’ta trend olan videolara bakarak bile ülkemizin geleceği adına endişelenmemiz mümkün. Burada asıl iş ise anne ve babalara düşüyor.

Yorumlar